STEUNZOLEN

Als u last heeft van artrose in de knie, voet of enkel dan kan het dragen van steunzolen helpen. Door het dragen van steunzolen kan de belasting op uw aangedane gewricht verminderd worden waardoor u minder klachten ervaart.

Verwijzing podotherapeut

Bij een standsafwijking van de voeten of knieën zullen onze artsen u mogelijk naar een van onze podotherapeuten verwijzen voor een loopanalyse en het aanmeten van steunzolen.

Bewegen en steunzolen

Een steunzool kan u helpen in beweging te komen. Wandelen is een toegankelijke manier om in beweging te komen. Onderzoekers van de Northwestern University hebben vier jaar lang meer dan 1500 oudere volwassenen gevolgd die artrose hebben in de heup, knie, enkel of voet. Uit het onderzoek bleek dat ouderen die één uur per week stevig doorwandelen (dat is dus minder dan 10 minuten per dag) hun vermogen konden behouden bij het zelfstandig uitvoeren van dagelijkse taken. Zij konden zichzelf makkelijker aankleden, boodschappen doen, douchen en andere huishoudelijke taken.

Overige loophulpmiddelen

Bij beperkingen in het lopen als gevolg van heup- en/of knieartrose en bij onvoldoende (verwacht) effect van een interventie die is gericht op verbetering van de heup- en/of kniefunctie, kan het gebruik van loophulpmiddelen (wandelstok, elleboogkruk of rollator), of in zeer specifieke gevallen een kniebrace worden geadviseerd (KNGF). Voor mensen met heupartrose en een beperkte flexie in de heup kan een sokaantrekker of een lange schoenlepel een praktisch hulpmiddel zijn. Als bukken een probleem is, kan een ‘helping hand’ (een lange stok met een handbediende grijper aan het uiteinde) worden gebruikt om voorwerpen van de grond op te rapen.