(Multidisciplinaire) richtlijnen

De uiteindelijke behandeling bij artrose van een gewricht is vaak een gewricht vervangende prothese.  Een prothese heeft echter een beperkte houdbaarheid. Bij jongere patiënten (<70 jaar) is de kans op een nieuwe operatie na een knieprothese (5% binnen 10 jaar). Deze kans wordt groter naarmate een patiënt jonger is en meer beweegt. Bovendien houdt 17-20% van de patiënten na een knieporthese klachten. Daarom heeft het bij patiënten met milde artrose of patiënten jonger dan 70 jaar de voorkeur een operatie zo lang mogelijk uit te stellen.

Multidisciplinaire conservatieve behandeling

De meeste nationale en internationale richtlijnen voor de behandeling van artrose adviseren te starten met conservatieve (niet-operatieve) behandeling alvorens over te gaan tot een operatie. Met de juiste aanpak kan een operatie in veel gevallen voorkomen worden of meerdere jaren uitgesteld worden. In de praktijk worden deze niet-operatieve behandelingsmogelijkheden onvoldoende benut (Hofstede 2015; Smink 2013). Zo blijkt 81% van de patiënten met artrose van de knie of heup die bij de orthopedisch chirurg komt nog niet alle niet-operatieve behandelingen te hebben geprobeerd (Snijders 2011) en in slechts 10% van de gevallen krijgt een patient deze alsnog aangeboden.

WAAROM NIET OPEREREN?

Een belangrijke reden voor patiënten om te kiezen voor een niet-operatieve behandeling is dat zij graag willen blijven sporten en bewegen. Patiënten kiezen vaker voor een conservatief behandeltraject als er goede begeleiding door een fysiotherapeut voor handen is en als er voldoende tijd wordt genomen voor voorlichting over de behandelingen die zij gaan krijgen. Ook het gevoel serieus te worden genomen en een goede samenwerking tussen de verschillende behandelaren zijn belangrijke voorwaarden voor het volgen van een conservatief behandeltraject. De belangrijkste reden dat patiënten kiezen voor een operatie is als hun behandelend arts zelf een voorkeur heeft voor operatieve behandeling. Ook als patiënten veel kraakbeenverlies hebben (bot op bot) of als zij iemand kennen die een goede ervaring heeft gehad met een operatie, kiezen zij eerder voor operatieve behandeling (Hofstede 2016).

Beste resultaat

Patiënten zijn eerder geneigd om fysiotherapie, leefstijladvies en voedingsbegleiding te proberen als zij een goed contact hebben met hun behandelend arts, en als de arts voldoende tijd neemt om alles goed uit te leggen. Goede voorlichting en aandacht voor de patiënt helpen bovendien om het vertrouwen in de behandeling te vergroten, en een groter vertrouwen in de behandeling leidt tot een beter resultaat dan wanneer weinig vertrouwen is in de behandeling (Benedetti 2007, uit Doherty en Dieppe, 2009).

Waarom multidisciplinair?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor artrose en ook de behandeling kent veel verschillende aspecten. Daarom worden bij artrose naast uw behandelend arts ook andere behandelaren betrokken. Dit zijn bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een diëtist of podotherapeut. Een multidisciplinaire aanpak houdt in dat een patiënt begeleid wordt door ten minste twee verschillende zorgverleners, uit ten minste twee verschillende disciplines. Het doel hiervan is om de best mogelijke zorg, begeleiding en ondersteuning te bieden aan elke patiënt.

artroseklinieken

Uw behandeling bij artroseklinieken

Bij artrosekliniek werken wij volgens het ‘Stepped Care’ principe. Hierbij vormen voorlichting en educatie, beweegadviezen, voedingsadviezen en gewichtscontrole de kern van de aanpak. Bij onvoldoende effect worden andere behandelingen ingezet, waaronder begeleide oefentherapie, een brace of steunzolen, begeleiding door een diëtist, en verschillende soorten injecties.

Wij starten met behandelingen die voor u als patiënt makkelijk toegankelijk zijn en waarbij u zelf de regie in handen heeft. Belangrijk is dat de behandeling niet te belastend is en dat u weinig risico loopt op bijwerkingen of verergering van uw klachten. Wij kijken naar uw wensen en mogelijkheden en op basis uw persoonlijke situatie maken wij een behandelplan op maat.

Stap 1: De afspraak

Voor informatie of het maken van  een afspraak kunt u telefonisch of per email contact met ons opnemen. Voor een afspraak bij een van onze artsen heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist. Zodra wij de verwijsbrief binnen hebben nemen wij contact met u op om de afspraak in te plannen. Wij vragen u zo veel mogelijk  Informatie uit uw medische voorgeschiedenis mee te nemen. Eventueel kunnen wij dit ook bij uw huisarts of medisch specialist opvragen.

Stap 2: Intake door de sportarts

Het traject start met een intake bij een van onze sportartsen. De arts vraagt u naar uw klachten en medische voorgeschiedenis, doet een lichamelijk onderzoek en kijkt welke factoren bij uw klachten een rol spelen. Denk hierbij aan de stand, kracht, stabiliteit en functie van uw gewrichten. Onze artsen beoordelen zelf de beschikbare onderzoeken (röntgenfoto, MRI scan) en vragen zo nodig een nieuw onderzoek aan.

Stap 3: Het multidisciplinaire behandelplan

Na het stellen van de diagnose stelt uw arts samen met u een persoonlijk behandelplan op.

Heeft u ernstige artrose dan kunt u eventueel doorverwezen worden naar een orthopedisch chirurg. Bij de meeste mensen met artrose is een operatie echter niet nodig en is er een groot scala aan conservatieve behandelingen mogelijk. Onze artsen kijken welke behandeling het beste bij u past en hoe uw klachten het beste aangepakt kunnen worden. Hierbij kunnen worden in veel gevallen ook andere multidisciplinaire disciplines betrokken zoals de fysiotherapeut, diëtist of podotherapeut.

Wilt u weten welke behandelingen wij aanbieden? Klik dan hier.

Stap 4: Follow up

Omdat wij graag willen weten of de ingestelde behandeling aanslaat en uw klachten verbeteren vindt na 6 tot 8 weken een vervolgafspraak plaats met uw arts. Met behulp van een scorelijst brengen wij uw klachten in kaart en de arts evalueert met u of aan de hand van uw klachten en uw activiteitenpatroon waar ruimte is voor verbetering