Het Verband Tussen Artrose en Valpartijen: Wat Zeggen de Onderzoeken?

Door [Kyra Leopold]

Artrose, een veelvoorkomende vorm van gewrichtsaandoening, treft miljoenen mensen wereldwijd en heeft aanzienlijke gevolgen voor de kwaliteit van leven. Naast de bekende pijn en stijfheid die gepaard gaan met artrose, is er steeds meer aandacht voor het mogelijke verband tussen artrose en valpartijen.

Valpartijen zijn een ernstig gezondheidsprobleem, vooral bij oudere volwassenen, en kunnen leiden tot ernstige verwondingen, zoals fracturen. Maar bestaat er echt een verband tussen artrose en een verhoogd risico op vallen? Dit is precies wat we in deze blogpost zullen onderzoeken.

Om deze kwestie te onderzoeken, hebben wetenschappers uitgebreide systematische reviews en meta-analyses uitgevoerd, waarbij ze meerdere onderzoeken hebben geanalyseerd om tot conclusies te komen.

Knie-Artrose en Valpartijen:

Uit onderzoek blijkt dat symptomatische knie-artrose geassocieerd is met een verhoogd risico op herhaalde valpartijen. Dit betekent dat mensen met pijnlijke knie-artrose mogelijk vatbaarder zijn voor herhaaldelijke valincidenten. Radiografische knie-artrose vertoont een verhoogd risico op valpartijen, maar lijkt geen statistisch significante associatie te hebben met herhaalde valpartijen of fracturen. Het is belangrijk op te merken dat radiografische knie-artrose verwijst naar structurele veranderingen in het gewricht die zichtbaar zijn op röntgenfoto’s, zelfs als er geen merkbare symptomen aanwezig zijn. Dit staat in contrast met symptomatische knie-artrose, waarbij gewrichtssymptomen zoals pijn en stijfheid aanwezig zijn. Beide vormen van artrose kunnen gevolgen hebben voor het risico op valpartijen, maar de symptomatische artrose lijken meer direct gerelateerd te zijn aan herhaalde valpartijen.

Heup-Artrose en Valpartijen:

Net als bij knie-artrose lijkt symptomatische heup-artrose geassocieerd te zijn met een verhoogd risico op herhaalde valpartijen, maar niet met valpartijen zelf. Er waren echter niet genoeg gegevens beschikbaar om een definitieve conclusie te trekken over de associatie tussen radiografische heup-artrose en valpartijen.

Fracturen en Artrose:

Wat betreft fracturen, vonden de onderzoekers geen significant verband tussen knie-artrose (zowel symptomatisch als radiografisch) of heup-artrose (zowel symptomatisch als radiografisch) en fracturen.

Deze bevindingen suggereren dat het verband tussen artrose en valpartijen complex is en afhankelijk kan zijn van de locatie en het type artrose. Voor mensen met symptomatische knie-artrose lijkt het risico op herhaalde valpartijen verhoogd te zijn, terwijl radiografische knie-artrose verband houdt met een verhoogd risico op valpartijen zelf. Bij heup-artrose is er enig bewijs voor een verhoogd risico op herhaalde valpartijen, vooral bij symptomatische heup-artrose.

Conclusie en toekomst

Wat kunnen we uit deze onderzoeksresultaten halen voor de praktijk? Voor mensen met knie-artrose, vooral als de symptomen ernstig zijn, kan valpreventie van groot belang zijn. Dit kan onder meer oefeningen omvatten om de balans, spierkracht en coördinatie te verbeteren. Patiënten met heup-artrose, vooral symptomatische heup-artrose, kunnen baat hebben bij revalidatieprogramma’s gericht op evenwichtsverbetering en spierversterking.

Voor mensen met radiografische knie-artrose kan het verbeteren van de algehele spierkracht, coördinatie en proprioceptie bijdragen aan het verminderen van het valrisico.

Hoewel artrose op zichzelf al een uitdaging is om mee te leven, kunnen de bevindingen uit deze onderzoeken ons helpen begrijpen hoe het risico op valpartijen en fracturen kan variëren, afhankelijk van het type en de locatie van artrose. Het onderstreept ook het belang van proactieve valpreventie en revalidatie, vooral voor diegenen die symptomen van artrose ervaren.

Hoewel deze studies belangrijke inzichten bieden, zijn verdere onderzoeken nodig om deze complexe relatie volledig te begrijpen en om interventies te ontwikkelen die het valrisico effectief verminderen voor mensen met artrose.

 

Bron: (Association of knee and hip osteoarthritis with the risk of falls and fractures: a systematic review and meta-analysis. (2023). PubMed. https://doi.org/10.1186/s13075-023-03179-4 )