Post-traumatische Artrose: Van Schouder tot Knie

Sleutelbeen

Introductie

Gewrichtsblessures, zoals de voorste kruisband (ACL), roepen vragen op over de ontwikkeling van post-traumatische artrose (PTOA) en de bredere relatie tussen blessures en artrose [1]. Terwijl we deze kwesties verkennen, nemen we ook de bevindingen mee van een recente studie die het verband tussen sleutelbeenfracturen en artrose van het glenohumerale gewricht onderzoekt. Een aspect dat tot nu toe onvoldoende aandacht heeft gekregen.

 

ACL Gewrichtsblessures en de Ontbrekende Link met Artrose:

Onderzoek wijst uit dat niet alle gewrichtsblessures, met name die van de voorste kruisband, automatisch leiden tot een verhoogd risico op artrose [1]. Echter, een onderzoek bij voetballers onthulde een cruciaal verband tussen ernstige knieblessures, operaties en knie-artrose, zowel bij huidige als gepensioneerde voetballers [2]. Spelers die ernstige knieblessures hadden opgelopen en operaties hadden ondergaan, bleken bijna twee keer zoveel kans te hebben om knie-artrose te ontwikkelen. Dit wijst erop dat deze verwondingen en medische procedures een aanzienlijk risico met zich meebrengen.

 

Artrose bij sleutelbeenfracturen

Een parallelle discussie betreft de relatie tussen sleutelbeenfracturen en artrose van het glenohumerale gewricht. Een recente studie, gebaseerd op een uitgebreide osteologische verzameling, rapporteerde een verband tussen sleutelbeenfracturen en artrose van het glenohumerale gewricht [3]. Andere radiografische parameters, zoals de kritieke schouderhoek, zijn geassocieerd met het risico op artrose van het glenohumerale gewricht. Het primaire doel van deze studie was om vast te stellen of er een verband bestaat tussen artrose van het glenohumerale gewricht en sleutelbeenfracturen. Het secundaire doel was om de associatie tussen de kritieke schouderhoek en artrose van het glenohumerale gewricht in onze patiënten cohort te bepalen.

 

Het onderzoek naar schouderartrose

De onderzoekers analyseerden retrospectief 572 opeenvolgende schouderartroplastieken. Artroplastiek is het vervangen van een pijnlijk gewricht door een prothese. Artrose was de indicatie voor 343 schouderartroplastieken. En 229 schouderartroplastieken werden uitgevoerd vanwege een andere diagnose. Drie gecertificeerde schouderchirurgen beoordeelden de voor- en na-operatieve röntgenfoto’s van alle patiënten.

 

Van Schouder tot Knie: Vergelijkende Perspectieven

Uit het onderzoek bleek dat sleutelbeenfracturen niet waren geassocieerd met artrose van het glenohumerale gewricht in de patiëntencohort van schouderartroplastieke patiënten. Resultaten van de kritieke schouderhoek waren consistent met de gepubliceerde literatuur. Verdere onderzoeken in de vorm van prospectieve langetermijnstudies zijn nodig om vast te stellen of er een verband bestaat tussen sleutelbeenfracturen en artrose van het glenohumerale gewricht. Echter, bij knieartrose wordt wel een significant verschil gezien tussen het aantal knieblessures en artrose.

 

Bronnen

[1] (Gal, J. (2023, 10 november). Artrose na voorste kruisband blessures – artroseklinieken. Artroseklinieken. https://artroseklinieken.nl/artrose-na-voorste-kruisband-blessures/)

[2] (Gal, J. (2023a, september 29). Knie-Artrose bij professionele voetballers: onder de microscoop – artroseklinieken. Artroseklinieken. https://artroseklinieken.nl/knie-artrose-bij-professionele-voetballers-onder-de-microscoop/)

[3] (Carroll, P., Gaafer, M., O’Briain, D., Hynes, D. M., Flannery, O., Mullett, H., & O’Shea, K. (2024). Glenohumeral joint osteoarthritis is not associated with clavicle fractures in a large arthroplasty cohort. Journal of Orthopaedics, 48, 68–71. https://doi.org/10.1016/j.jor.2023.11.052)

(Koleida. Minimalistic Body Schoulder [FOTO]. PIXABAY. GERAADPLEEGD OP 20 DECEMBER 2023, van https://pixabay.com/nl/photos/minimalisme-lichaam-schouder-3953588)