Het Verschil Tussen Heup- en Knieartrose: Wat Je Moet Weten

Het Verschil Tussen Heup- en Knieartrose: Wat Je Moet Weten

[Door: Kyra Leopold]

Artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die de levenskwaliteit van miljoenen mensen wereldwijd beïnvloedt. De heup en de knie zijn twee van de meest getroffen gewrichten. Maar wist je dat er verschillen zijn tussen heup- en knieartrose? Laten we eens dieper ingaan op wat deze verschillen zijn en waarom ze ertoe doen.

Prevalentie – Hoe Vaak Komt Het Voor?

Het eerste belangrijke verschil heeft te maken met hoe vaak heup- en knieartrose voorkomen. Knieartrose lijkt vaker voor te komen dan heupartrose. Ongeveer 16% van de mensen ouder dan 45 jaar heeft last van knieartrose, terwijl dit percentage lager is, ongeveer 10%, voor heupartrose. Interessant genoeg zijn er ook verschillen in prevalentie op basis van geslacht en etniciteit. Bijvoorbeeld, knieartrose treft vaker vrouwen dan mannen, terwijl heupartrose vergelijkbaar is tussen beide geslachten. Bovendien kan de prevalentie van deze aandoeningen variëren afhankelijk van etnische achtergrond.

Belangrijk is ook dat veel mensen met gewrichtsproblemen zowel heup- als knieartrose hebben. Dus, als we onderzoek doen naar behandelingen, moeten we rekening houden met deze gemengde gevallen.

Prognose – Hoe Verloopt Het Ziekteproces?

Een ander opvallend verschil is hoe heup- en knieartrose zich ontwikkelen en verlopen. Over het algemeen kunnen beide soorten artrose de symptomen doen schommelen, maar het radiografische en symptomatische verloop over 10 jaar lijkt vrij stabiel te zijn. Dit betekent dat je gewrichtsschade over het algemeen niet snel verslechtert, wat enige geruststelling kan bieden.

Er zijn echter enkele verschillen in risicofactoren en progressie. Bijvoorbeeld, sommige factoren die verband houden met het verloop van heupartrose kunnen anders zijn dan die van knieartrose. Er zijn aanvullende anatomische kenmerken die een rol spelen. Voor heupartrose is een deformatie genaamd de “cam-deformatie” geassocieerd met radiografische progressie. Bij knieartrose worden botmergletsels geassocieerd met pijn, maar de aard van deze letsels kan per gewricht verschillen.

Opvallend is dat obesitas, een bekende risicofactor voor knieartrose, niet altijd even sterk geassocieerd is met de progressie van heupartrose. Dit wijst erop dat er waarschijnlijk verschillende processen zijn die bijdragen aan het ontstaan van deze aandoeningen.

Waarom Zijn Deze Verschillen Belangrijk?

Deze verschillen tussen heup- en knieartrose benadrukken het belang van gewricht specifieke benaderingen voor diagnose en behandeling. Wat voor de ene soort artrose werkt, werkt misschien niet even goed voor de andere. Het is belangrijk voor artsen en onderzoekers om deze nuances te begrijpen om de beste zorg te bieden.

Concluderend, hoewel heup- en knieartrose vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, zijn er belangrijke verschillen in prevalentie, risicofactoren en progressie. Het begrijpen van deze verschillen is essentieel voor het ontwikkelen van effectieve behandelingen en het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen die met deze aandoeningen leven.

 

Bron: (How does hip osteoarthritis differ from knee osteoarthritis? (z.d.). Osteoarthritis and Cartilage Journal. https://www.oarsijournal.com/article/S1063-4584(21)00915-8/fulltext)

Foto: (Eigen werk)