Stamcellen als behandeling bij artrose

Door [Kyra Leopold]

Stamcellen in de behandeling van artrose

Artrose (OA) is een veelvoorkomende aandoening aan de botten en gewrichten. Het wordt veroorzaakt door ontsteking in het kraakbeenweefsel, wat leidt tot schade. Wetenschappers hebben recent celtherapieën ontwikkeld die gebruikmaken van stamcellen en exosomen. Deze nieuwe behandelingen tonen veelbelovende resultaten in het herstellen van kraakbeen bij artrose.

Wat zijn stamcellen?

Stamcellen zijn speciale cellen in het lichaam die het vermogen hebben zichzelf te vernieuwen en zich te ontwikkelen tot verschillende soorten cellen. In het geval van osteoartritis worden stamcellen gebruikt omdat ze kunnen veranderen in kraakbeencellen. Deze eigenschap maakt ze een veelbelovende bron voor regeneratieve behandelingen.

Wat zijn exosomen?

Exosomen zijn kleine structuren die worden verkregen uit stamcellen. Ze fungeren als transportmiddelen en kunnen verschillende stoffen van de stamcellen naar het beschadigde kraakbeenweefsel brengen. Exosomen worden gebruikt als alternatieve therapie voor osteoartritis, omdat ze ontstekingen verminderen, de productie van kraakbeen bevorderen en het herstel van kraakbeenweefsel in het lichaam stimuleren.

Behandelingen in Nederland

Recente ontwikkelingen hebben aangetoond dat de toepassing van stamceltherapie en exosomen veelbelovend is voor de behandeling van artrose:

  1. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een subsidie van een miljoen euro ontvangen om onderzoek te doen naar de behandeling van artrose met stamcellen. Het LUMC maakt onderdeel uit van een groot Europees onderzoeksconsortium dat streeft naar de beschikbaarheid van stamceltherapie voor patiënten met artrose[2].
  2. Het Radboudumc Nijmegen is betrokken bij een onderzoek naar een experimentele behandeling van knieartrose met lichaamseigen stamcellen. Dit onderzoek, dat een subsidie van zes miljoen euro van de Europese Unie heeft ontvangen, is gericht op het mogelijk maken van een eerste behandeling voor artrose[3].
  3. Ook de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is actief betrokken bij artrose-onderzoek. Er is een oproep gelanceerd voor vroegtijdige opsporing van artrose in samenwerking met de Nederlandse Reuma Stichting. Met de resultaten van dit onderzoek beogen ze artrose in 2040 niet meer als een chronische ziekte te hebben. Er is een subsidie van 3,1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze oproep[4].

Toekomstperspectief

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, biedt de opkomende technologie van stamceltherapie en exosomen nieuwe hoop voor patiënten met artrose. Deze behandelingen hebben het potentieel om de pijn te verminderen, de mobiliteit te verbeteren en de kwaliteit van leven te verhogen voor mensen die lijden aan deze degeneratieve aandoening. Met de voortdurende vooruitgang in de medische wetenschap en de inzet van gerenommeerde onderzoeksinstellingen en organisaties, kunnen we optimistisch zijn over de toekomst van stamceltherapie bij de behandeling van artrose. Uiteindelijk hopen we dat deze innovatieve behandelingen veel patiënten zullen helpen om een actief en pijnvrij leven te leiden, zelfs als ze getroffen zijn door artrose.

Bronnen:
Bron 1 – Kim, Y. G., Choi, J., & Kim, K. (2020). Mesenchymal Stem Cell‐Derived exosomes for effective cartilage tissue repair and treatment of osteoarthritis. Biotechnology Journal, 15(12), 2000082. https://doi.org/10.1002/biot.202000082 
Bron 2 – Boost voor onderzoek naar behandeling artrose met stamcellen | LUMC. (n.d.). https://www.lumc.nl/
Bron 3 – Van Hierden, W. (2020, September 22). Stamcelbehandeling voor knieartrose onderzocht • ReumaNederland. ReumaNederland. https://reumanederland.nl/nieuws/onderzoek/
Bron 4 – Bijsterbosch, M. (2023, February 16). NWO lanceert call vroegtijdige opsporing artrose van KIC en ReumaNederland – MedTech Twente. MedTech Twente. https://medtechtwente.nl/
Bron 5: Afbeelding van Amy Karle