Zelfmanagement App bij Artrose

Door [Kyra Leopold]

In de Sint Maartenskliniek heeft Junior onderzoeker Tim Pelle promotieonderzoek gedaan naar de inzet van een digitaal zelfmanagement-app, dr. Bart, bij patiënten met artrose. Omdat deze ziekte nog niet te genezen is, is het belangrijk dat patiënten zelf leren om te gaan met de gevolgen die de aandoening op hun dagelijkse leven heeft. De dr. Bart app kan daar een positieve bijdrage aan leveren. Op 7 januari heeft Pelle zijn proefschrift verdedigd aan de Radboud Universiteit.

dr. Bart

De dr. Bart app is een volledig geautomatiseerde eHealth-applicatie en is gebaseerd op het Fogg-model voor gedragsverandering, aangevuld met herinneringen, beloningen en zelfcontrole om gezondheidsgedrag te versterken. De dr. Bart app stelt doelen aan zijn gebruiker voor een gezondere levensstijl. Deze doelen worden persoonlijk door de app gemaakt door het gebruik ervan. Door machine learning leert de app zijn gebruiker namelijk kennen. Na het instaleren van de app krijgen de gebruikers twee dagelijkse notificaties. De eerste vraagt wat het doel is van de dag en de tweede geeft een interessant feitje over artrose. Ook als de app niet lang gebruikt wordt zullen de reminders veranderen in ‘we hebben je een tijdje niet gezien, hoe gaat het met je doelen?’

Barts bibliotheek

In de educatieve bibliotheek van de dr. Bart-app is specifieke informatie over artrose en generiek leefstijladvies te vinden. Bovendien maken veelgestelde vragen (FAQ’s) deel uit van de educatieve bibliotheek van de dr. Bart-app. De antwoorden op deze veelgestelde vragen worden grondig overwogen door een deskundigengroep. Daarnaast wordt er in de educatieve bibliotheek voorlichting gegeven over de thema’s (o.a. bewegen, vitaliteit en voeding).

De toekomst

Artrose is een chronische aandoening. De dr. Bart app voor zelfmanagement heeft, zo blijkt uit het onderzoek van Pelle, kleine positieve effecten voor patiënten met knie- en/of heupartrose. Een ander positief effect waarvoor het onderzoek ook aanwijzingen laat zien, is dat het digitale zelfmanagement-programma mogelijk tot een verlaging van de artrose gerelateerde zorgkosten kan leiden. E-health wordt al bewezen gebruikt in de Nederlandse zorg. De kans dat voor artrose een app komt zal dan ook vrij groot zijn.

 

Bron [Pelle, T. (2019, 31 augustus). Development and evaluation of a tailored e-self-management intervention (dr. Bart app) for knee and/or hip osteoarthritis: study protocol – BMC Musculoskeletal Disorders. BioMed Central. https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-019-2768-9 ]

Image by wayhomestudio on Freepik

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.