Atrose te lijf met anti-lichamen van lama’s

Door [Kyra Leopold]

Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Zij hebben daar dagelijks last van. Bij Orthros Medical, een spin-off van de Universiteit Twente, ontwikkelen ze een geneesmiddel voor deze ziekte op basis van antilichamen van lama’s. Innovation Origins interviewde CEO Robert Jan Lamers over hoe dit werkt.

Artrose te lijf met anti-lichamen van lama’s

Zijn bedrijf is gebaseerd op een studie die aan de Vrije Universiteit Brussel werd gedaan. Een echtpaar, beide professoren, ontdekten dat kameelachtigen een ander soort antilichaam hebben dan mensen. Menselijke antilichamen bestaan uit lichte en zware ketens, terwijl antilichamen van kamelen en alpaca’s alleen uit zware ketens bestaan. Deze zijn bovendien 50% kleiner dan die van een mens.

Robert vertelt het volgende: 

“Tien jaar geleden vroegen de twee oprichters van Orthros, prof. Marcel Karperiem en prof. Theo Verrips, zich af: kun je met zo’n klein anti-lichaam, dat je makkelijk kunt klonen en engineeren, een trigger van artrose aanpakken? Om dat te doen, moet je ze op heel kleine schaal kunnen reproduceren. Dat doen wij in gist. Dus we geven gist het DNA van het anti-lichaam en kunnen het zo namaken. Maar, je moet er ook nog voor zorgen dat ze vervolgens op de plek terecht komen waar de artrose zich bevindt, en niet worden afgebroken in de bloedbaan. Dus we ontwikkelen ook afgiftesystemen waarin we antilichamen stoppen en dat geheel injecteren we in het gewricht. Over verloop van tijd levert het afgiftesysteem het geneesmiddel af aan het gewricht, zodat een patiënt aan een tweejaarlijkse injectie genoeg heeft. Zo willen we pijn en inflammatie van artrosepatiënten verminderen en uiteindelijk zelfs kraakbeen, dat bij artrose wordt afgebroken, regenereren, maar dat is nog een stap verder.”

Wil je het hele interview lezen? Ga dan naar: https://innovationorigins.com/nl/orthros-medical-gaat-artrose-te-lijf-met-antilichamen-van-lamas/

Image by Myrthe Groenewoud

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.