Antizwaartekracht loopband bij artrose

Door [Kyra Leopold]

Als je artrose hebt, heb je last van pijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Daardoor worden je coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen minder. Door belasting op de gewrichten kan de pijn erger worden, maar blijven sporten is erg belangrijk. Regelmatig sporten heeft een positieve invloed op de spierkracht en uithoudingsvermogen. Ook verminderd het pijn [1]. Een antizwaartekracht loopband zou hiervoor een oplossing kunnen zijn.

Antizwaartekracht?

Een antizwaartekracht loopband maakt gebruik van wisselende luchtdrukken om de patiënt te ontlasten. De patiënt krijgt een speciale sportbroek aan met een lucht afsluitende riem. Op de loopband bevind zich een grote luchtzak. Deze zak gaat met de rits van de sportbroek om het middel vast, waardoor er geen lucht kan ontsnappen. Door in de zak de luchtdruk op te voeren, ontstaat er een verschil tussen druk op het bovenlichaam en het onderlichaam. Dit verschil in druk zorgt ervoor dat het onderlichaam ondersteunt wordt en de patiënt minder kracht hoeft te geven om te lopen.

Nadat de machine is gekalibreerd op het individu, kan het ondersteunende percentage naar wens worden aangepast. Verder werkt de loopband als een gewone loopband met snelheidsaanpassingen voor wandelen of hardlopen. Zowel de zijkanten als de achterkant van de bubbel zijn van doorzichtig plastic zodat de fysiotherapeut of sportarts de mobiliteit en mechanica kan observeren voor een betere behandeling.

Resultaten

Uit onderzoek blijkt [2] dat na twee weken de pijn van artrose minder is na gebruik van de antizwaartekracht loopband. Ook was de knie flexibiliteit beter tijdens het lopen. Daarnaast ging ook de spierkracht omhoog en waren de spatio-temporale parameters verbeterd. Dit zijn parameters die iets zeggen over de ruimte/plaats (spatium = ruimte) waar iets plaatsvindt en over de tijd (tempus = tijd) waarin dit plaatsvindt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over afstanden, verplaatsing, snelheid en ritme.

 

[1] Managing Knee Osteoarthritis: The Effects of Body Weight. . . : Clinical Journal of Sport Medicine. (z.d.). LWW. https://journals.lww.com/cjsportsmed/Abstract/2015/11000/Managing_Knee_Osteoarthritis__The_Effects_of_Body.9.aspx ‘

[2] NCBI – The effect of anti-gravity treadmill training for knee osteoarthritis rehabilitation on joint pain, gait, and EMG (z.d.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6504276/

[3] Picture; Frederik Sørensen

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.