Astma en eczeem verergeren mogelijk artrose klachten

astma

Door [Kyra Leopold]

Onderzoekers aan de universiteit van Stanford geneeskunde hebben een verband gevonden van het hebben van astma en eczeem en het ontwikkelen van astma.

Geneeskundewetenschappers van Stanford en hun collega’s hebben ontdekt dat het hebben van astma of eczeem de kans op het ontwikkelen van artrose vergroot. Deze ontdekking laat zien dat er een mogelijk allergisch pad is. En dit pad kan worden aangepakt met bestaande medicijnen.

Atopie

Sommige mensen hebben atopie. Atopie is de aanleg voor allergie of een overgevoeligheid voor niet levensbedreigende stoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pollen, huisstofmijt of noten. Wat typisch is voor atopie is dat naast de klassieke allergische klachten er ook sprake is van eczeem en astma. De drie factoren worden namelijk vaak samen gezien. Er lijkt bij atopie sprake te zijn van een erfelijke aandoening. Deze genetische aanleg om allergisch te reageren kan niet worden behandeld, maar op het moment dat iemand allergisch reageert zijn hier al wel goedwerkende medicijnen voor.

Atopie en artrose

Wetenschappers dachten eerder dat artrose ontstond door enkel slijtage van het gewricht. Maar de onderzoekers aan Stanford vonden naast slijtage, ook een ontsteking in het gewricht. De wetenschappers ontdekte dat mestcellen, dezelfde cellen die opvlammen bij allergie, histamine en tryptase afgeven. Vooral tryptase lijkt een verergering te geven bij artrose. Door deze ontdekking werd er een plan opgezet. De onderzoekers volgde een groep van 110.000 personen met astma en/of eczeem en keken of zij artrose ontwikkelden.

Vergrote kans op artrose

Wat bleek? Als een patiënt astma of eczeem klachten had, was er een verhoogd risico op het ontwikkelen van artrose binnen 10 jaar 58%. Als een patiënt zowel astma als eczeem klachten had, nam dit risico toe tot wel 115%! De onderzoekers hebben ook astma, de longziekte waar de specifieke mestcellen bij komen kijken, vergeleken met de longziekte COPD. Bij COPD spelen deze mestcellen geen tot een kleine rol in de longklachten. Ze zagen dat patiënten met astma een 83% hogere kans op artrose binnen 10 jaar hadden dan hun medepatiënten met COPD. Dit suggereert dat de activering van het allergische pad een kritieke factor kan zijn voor het ontstaan van artrose.

Toekomst

Astma en eczeem kunnen goed onder controle gehouden worden. Als iemand de juiste medicatie slikt is de kans op een astma aanval of een langdurige eczeem aanval klein. Hoe beter de medicatie is ingesteld, hoe minder mestcellen er ook vrij komen. Deze cellen lijken van grote invloed op het krijgen van artrose. Dit onderzoek moet nog worden uitgebreid, zodat andere grote bekende risicofactoren van artrose kunnen worden uitgesloten. Ook moet er nog gekeken worden of er een verschil is tussen patiënten die hun medicatie goed slikken ten opzichte van patiënten die dit niet doen. Alleen dan kan er echt een verband worden aangetoond of de mestcellen een risicofactoren zijn van artrose. Wel is dit een goede opstap naar deze onderzoeken.

Bron: Asthma, eczema are associated with higher risk of osteoarthritis, Stanford-led research finds. (2023). https://med.stanford.edu/. Geraadpleegd op 13 april 2023, van https://med.stanford.edu/news/all-news/2023/03/osteoarthritis-asthma-eczema.html

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.