Medicatie cocktail voor kraakbeen cellen

Door [Kyra Leopold]

Stichting De Weijerhorst steunt onderzoek van het Maastricht UMC+ naar kandidaatgeneesmiddelen voor artrose. Door een subsidie van 3 miljoen euro kan er nu uitgebreid getest worden op welke stoffen kraakbeencellen reageren.

Artrose is een aandoening die ontstaat door slijtage van het gewrichtskraakbeen. Als reactie hierop kan het gewricht ontstoken raken en treden er in het hele gewricht veranderingen op. In het bot treedt verdikking op en kunnen zich holtes (cystes) vormen, en aan de randen van het gewricht kunnen botwoekeringen ontstaan. Daarnaast kan het gewrichtskapsel ontstoken raken, en door ophoping van vocht kan zwelling en stijfheid van het gewricht optreden. In een vergevorderd stadium is het kraakbeen helemaal weggesleten en kan bot-op-bot contact ontstaan.

Artrose cocktail

Er is nog weinig bekend over hoe kraakbeencellen reageren op verschillende geneesmiddelen. Daarom start een onderzoeksteam, onder leiding van hoogleraar orthopedie Lodewijk van Rhijn en hoogleraar experimentele orthopedie Tim Welting, met een het testen van veel medicatie. Ze stellen kraakbeencellen bloot aan duizenden soorten geneesmiddelen.

Technologie

Als blijkt dat een van de middelen een positief effect heeft op de kraakbeencellen, worden deze met behulp van celtechnologie geselecteerd. Daarnaast kijken de onderzoekers tegelijkertijd naar de cellen op genetisch vlak. Er wordt gezocht naar genen die cruciaal zijn voor artrose vorming.

In de tweede fase van het onderzoek zal het team de geselecteerde cellen nader onderzoeken. Hiervoor maken de onderzoekers gebruik van menselijk kraakbeen en kraakbeencellen die, met toestemming van de patiënt, verzameld worden bij orthopedische operaties.

Tenslotte zullen de geneesmiddelen die overblijven in de derde fase van dit onderzoek uitgebreid worden getest om de beste kanshebbers over te houden.

[Bron: https://www.mednet.nl/nieuws/miljoenensubsidie-voor-onderzoek-naar-kandidaatgeneesmiddelen-artrose/]

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.