Tai Chi kan helpen bij artrose klachten

Tai Chi

Door [Kyra Leopold]

Tai Chi is een traditionele Chinese vechtkunst, die als bewegingstherapie een positief effect heeft op artrose klachten.

Hoewel deze vechtkunst zich de afgelopen 2 decennia over de hele wereld heeft verspreid, was er geen doorslaggevend wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid ervan bij knieartrose. Dit was reden voor onderzoekers aan de University of British Columbia om naar deze vechtsport onderzoek te doen. En wat bleek? De resultaten waren verrassend positief.

Klachten vermindering

Bij Tai Chi maak je door ronde, vloeiende en harmonieuze bewegingen met je lichaam. Door intensief en nauwkeurig de bewegingen te volgen, leer je bewust omgaan met je lichaam en geest. Het fysieke component van Tai Chi zorgt er voor dat de beoefenaar flexibeler, sterker en soepeler wordt. Hierdoor komt er minder belasting op de gewrichten wat de pijn kan doen afnemen. Het mentale component zou de chronische pijntoestand kunnen aanpakken, de sport verminderd namelijk pijn, depressie en angst klachten bij diverse patiëntenpopulaties met chronische aandoeningen.

Groot resultaat

In het onderzoek namen de proefpersonen tweemaal per week gedurende 12 weken deel aan sessies van 60 minuten, onder leiding van een Tai Chi-meester (R. Rones). In een gemiddelde les werden bewegingsoefeningen uitgevoerd, zelf massages voor de gewrichten aangeleerd en werd er afgesloten met ademhalingsoefeningen. Naast de lessen werden de proefpersonen opgedragen om elke dag 20 minuten thuis ook aan de slag te gaan. Het resultaat was groot; de groep die Tai Chi volgde had aan het eind van het onderzoek nog maar de helft van de oorspronkelijke klachten. Alle reden om deze vechtsport een keer zelf te proberen.

Bron: [Wang, C., Schmid, C. H., Hibberd, P. L., Kalish, R. A., Roubenoff, R., Rones, R., & McAlindon, T. E. (2009). Tai Chi is effective in treating knee osteoarthritis: A randomized controlled trial. Arthritis & Rheumatism, 61(11), 1545–1553. https://doi.org/10.1002/art.24832]

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.