Buikvet verergert mogelijk artrose klachten

buikvet

Door [Kyra Leopold]

Naarmate u ouder wordt en het metabolisme vertraagt, kan de hoeveelheid vet in het lichaam langzaam toenemen. Maar waarom is dit buikvet nou zo erg?

Visceraal vet

Visceraal vet is één van de twee soorten buikvet die er bestaan:

  • Onderhuids buikvet
    Dit vet zit tussen je buikspieren en je huid. Je kunt het vastpakken met je hand.
  • Visceraal buikvet
    Dit vet zit onder je buikspieren, in je buikholte. Je kunt het daarom niet vastpakken.

Iedereen heeft visceraal vet, en dat is maar goed ook. Visceraal vet omringt je organen en beschermt deze tegen stoten van buitenaf. Visceraal vet wordt echter een probleem als U er te veel van heeft. Overtollig visceraal vet voert niet alleen druk uit op je buikwand, maar ook op de organen waarmee het je buikholte moet delen – zoals de lever, maag, darmen en nieren. Wat visceraal vet nog meer zo gevaarlijk maakt, is dat het je hormonen beïnvloedt.

Onderzoek

Onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, laat zien dat visceraal vet wat al langer dan 6 jaar aanwezig is op het lichaam serieuze negatieve effecten heeft bij artrose. Buikvet wordt namelijk geassocieerd met een lagere spierdichtheid. Dit betekent dat er meer vet in de spier zit en dat kan leiden tot een minder effectieve spierfunctie. Daardoor neemt niet alleen het risico op valpartijen toe, maar kan ook het kraakbeen in de gewrichten gaan slijten. 

Waarom dan pijn?

Een lage spierdichtheid ook leiden tot een verandering in de biomechanica van de gewrichten, waardoor er meer stress op bepaalde gebieden van de gewrichten komt te staan. Dit kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van artrose. Daarnaast produceert visceraal vet ontstekingsmediatoren. Deze ontstekingen kunnen in het gewricht gaan zitten en deze aantasten. Tenslotte heeft het extra gewicht ook een rol in de pijnklachten. Hoe zwaarder het lichaam, hoe meer druk op de gewrichten en hoe sneller de slijtage.

 

Bron: [Liu, C., Tsai, T., Allaire, B. T., Bouxsein, M. L., Hannan, M. T., Travison, T. G., & Kiel, D. P. (2022). Accumulation in Visceral Adipose Tissue Over 6 Years Is Associated With Lower Paraspinal Muscle Density. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1210/clinem/dgac744]

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.