Fietsen en artrose: wat u moet weten

fietsen

Door [Kyra Leopold]

Is fietsen nu wel of niet goed bij artrose? De gewrichten in uw knieën, heupen en enkels gebruikt u immers intensief als u aan het trappen bent. En hoe meer de gewrichten intensief gebruikt worden hoe meer pijn er kan ontstaan. Of zorgt fietsen er juist voor dat de pijn afneemt?

Gewrichtsbelasting

Fietsen maakt voor velen al deel uit van het dagelijks leven. In Nederland hebben we zelfs meer fietsen dan inwoners. De teller staat nu op een schatting van zelfs 22,8 miljoen fietsen volgens de fietsersbond. Fietsen is een laagdrempelige manier voor ouderen om te gaan bewegen, waar relatief een lage inspanning voor nodig is. Ook is de kans op blessures laag omdat het weinig belastend is voor de gewrichten. Wat belangrijk is dat de fietser ten minste 6 km/uur aan snelheid moet hebben om een positief effect op de spieren te krijgen. Het is dus van belang dat er een beetje moeite wordt gedaan; maak er dus een echte trainingssessie van.

Ouder worden

Naarmate we ouder worden, kan de fiets wat moeilijkheden met zich meebrengen. Met name bij het op- en afstappen, doordat ons evenwicht verminderd. Ook kan de reactiesnelheid achteruit gaan, waardoor in een drukke stad fietsen ook wat lastiger wordt. Volgens cijfers van het SWOV uit 2020, zijn verkeersongelukken met ouderen en fietsen meestal veroorzaakt door de volgende factoren: problemen met op- en afstappen en het niet tijdig opmerken van obstakels. Gelukkig zijn er in ons fietslandje Nederland goede oplossingen gevonden voor deze risicofactoren.

Veilig in het verkeer

Bij het ouder worden gaat ons reactievermogen achteruit, waardoor we minder snel reageren op iets onvoorziens. Als u in de stad rijdt, is het belangrijk dat u daarom niet te snel gaat. Er is dan langer de tijd om goed te kunnen reageren op een onvoorziene obstakel. Voor de problemen met het op- en afstappen zijn er ook oplossingen bedacht. U kunt kiezen voor een fiets met een lage instap of een laag zadel. Bij beide opties is er de mogelijkheid om de voeten op de grond te zetten, zonder af te hoeven stappen. Dit maakt de fiets, en u, stabieler. Soms is het mogelijk om een speciale fiets vergoed te krijgen via de Wmo (wet maatschappelijk ondersteuning). Neem contact op met uw gemeente en informeer naar uw mogelijkheden.

Gezondheidsvoordelen

Bewegen is goed voor onze gezondheid. Bij mensen met artrose kan regelmatige lichaamsbeweging helpen de pijn verminderen en het functioneren verbeteren. Naast alle voordelen die het bewegen met zich meebrengt, heeft fietsen ook het voordeel dat u actief buiten bezig bent. Als u overdag op de fiets stapt, krijgt u lichtprikkels binnen waardoor u ’s avonds sneller en beter slaapt. Ten slotte is fietsen goed voor het brein. Sporten heeft namelijk positieve effecten heeft op het volumeverlies van de hippocampus. De hippocampus is het deel van de hersenen verantwoordelijk voor o.a. geheugen en evenwicht. En dat terwijl het verminderde evenwicht zo’n risicofactor is voor vallen. Alle reden om dus te (starten met) fietsen!