Posttraumatische artrose; wat is dat?

Door [Kyra Leopold]

Artrose wordt vaak gekoppeld aan een ouderdomsziekte. Maar ook op jongere leeftijd kan posttraumatische artrose ontstaan. Deze artrose ontstaat na een blessure.

Wat is artrose?

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening en een van de meest voorkomende reden om een arts te bezoeken. In 2021 waren er ruim 1.5 miljoen mensen met artrose bekend bij de huisarts. Artrose is een aandoening die ontstaat door slijtage van het gewrichtskraakbeen. Als reactie hierop kan het gewricht ontstoken raken en treden er in het hele gewricht veranderingen op. In het bot treedt verdikking op en kunnen zich holtes (cystes) vormen, en aan de randen van het gewricht kunnen botwoekeringen ontstaan. Daarnaast kan het gewrichtskapsel ontstoken raken, en door ophoping van vocht kan zwelling en stijfheid van het gewricht optreden.  In een vergevorderd stadium is het kraakbeen helemaal weggesleten en kan bot-op-bot contact ontstaan. Door pijn, zwelling en stijfheid van het aangedane gewricht worden patiënten met artrose vaak ernstig beperkt bij hun dagelijkse activiteiten.

Artrose alleen bij ouderen?

In veel gevallen ontstaat de slijtage geleidelijk naarmate men ouder wordt (primaire artrose). Artrose komt voor vanaf 35-40 jaar en neemt toe met de leeftijd. Boven de leeftijd van 85 jaar heeft 37% van de mannen en 56% van de vrouwen artrose. Boven de leeftijd van 85 jaar heeft ruim een derde van alle mannen en ruim de helft van alle vrouwen artrose. Echter, ook op jongere leeftijd kan artrose ontstaan. Deze vorm van artrose kan ontstaan na een andere aandoening, zoals een botbreuk of een bandletsel. Dit noemen ‘posttraumatische artrose’ en kan jaren na die aandoening alsnog optreden.

Late(re) diagnose

Posttraumatische artrose zien we het meest in het enkelgewricht. Deze vorm van artrose kan ook in de heup of de knie voorkomen. Nadat de blessure volledig is genezen en er geen klachten meer zijn, kan de posttraumatische artrose jaren later pas ontwikkelen. Daarnaast, kunnen de symptomen van posttraumatische artrose zich pas lang na het oplopen van de blessure zich voordoen. Dit maakt het voor een arts lastiger om achteraf de exacte oorzaak vast te stellen. Ook is de oorzaak vaak niet door één fors trauma, maar zijn het juist de herhalende (kleine) blessures die de meeste schade geven.

Behandeling

Posttraumatische artrose wordt vaak op dezelfde manier behandeld als niet-posttraumatische artrose. Er kan worden gestart met oefentherapie. De begeleide oefentherapie helpt je om beter met pijn en stijfheid door artrose om te gaan. U krijgt oefeningen waardoor je minder moeite hebt met bewegen. Ook leer je welke manier van bewegen voor jou het beste is. Als dit onvoldoende helpt, kijkt de arts samen met u naar pijnstillende mogelijkheden. Dit kan in de vorm van medicatie zijn of een injectie.

Bent u benieuwd naar al onze behandelingen? Klik dan hier.