Melk en artrose

Door [Kyra Leopold]

Ongeveer de helft van de (oudere) Nederlanders heeft een te lage vitamine D-spiegel.

Voeding en zonlicht

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Het lichaam maakt zelf vitamine D aan uit zonlicht. Ook kan vitamine D met de voeding worden opgenomen. Vitamine D zit in voedingsmiddelen zoals vette vis, lever, vlees, eieren en melkproducten. Mensen met een lichte huidskleur produceren sneller vitamine D dan mensen met een donkere huidskleur.

Tekort

Door de donkere dagen in de winter en het veel binnen zitten hebben veel ouderen een vitamine D tekort. Ook is het lastig om aan uw dagelijkse melk intake te komen. Om genoeg vitamine D uit melk te halen, moet u namelijk 4 glazen per dag drinken. Voor álle ouderen boven de 70 jaar geldt daarom het advies om dagelijks een supplement van 20 microgram vitamine D in te nemen. Voor vrouwen geld dit advies vanaf de menopauze. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de aanmaak en afbraak van bot (Mabey 2015). Vitamine D suppletie heeft een positief effect op spierkracht wat voordelig kan zijn bij artrose waarbij vaak zwakte van de Quadriceps wordt gezien (Hall 2006).

Wat zegt de wetenschap?

Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat vitamine D mogelijk een ontstekingsremmende werking bij ontstekingsreuma heeft en misschien ook bij artrose. Maar dit verband is nog niet bewezen. Wel kan het slikken van vitamine D het risico op botontkalking en botbreuken verkleinen. Omdat bij artrose het evenwicht vaak achteruit gaat, is het dus belangrijk om uw vitamine D op peil toe houden.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.